Jalan mittausohje

LAPSEN JALAT JA KENKIEN VALINTA

Lapsen jalat kasvavat nopeasti ja pyrähdyksittäin, siksi jalkaterän pituus tulisi mitata säännöllisesti, jotta osaat valita oikean kokoiset kengät lapselle. Erittäin nopeaa lapsen jalan kasvu on alle 3-vuotiaana,ja silloin lapsen jalka pitäisi mitata joka toinen kuukausi. Yli 3-vuotiailtakin jalan koko olisi hyvä mitata neljä kertaa vuodessa ja yli 6-vuotiaalta puolivuosittain. Kenkää ei tulisi ostaa kokonumeron mukaan, vaan lapsen jalkaterä pitäisi aina mitata ja mittaa verrata kengän sisäpituuteen. 

Lapsi ei osaa välttämättä itse ilmaista, että kenkä puristaa, koska kasvava jalkaterä on pehmeä ja hermoston kehitys kesken. Siksi sinun tulee huolehtia, että lasten kengissä on käynti- ja kasvuvaraa n. 15 millimetriä (=1,5 cm). Talvikenkiä ostaessa kannattaa huomioida myös sukkavara, eli talvikenkiin kannattaa ostovaiheessa jättää 1,5 - 2,0 cm:n vara. Ensiaskeleita ottavalle lapselle riittää usein n. 10-15 mm:n (= 1,0-1,5 cm) käynti- ja kasvuvara, etenkin jos lapsella on hoikka jalka on vältettävä liikaa varaa. On ensiarvoisen tärkeää, että ensiaskelkengät tukevat lapsen jalkaa eikä kenkään jää turhaan liikkumatilaa. Talvikenkiin tulee kuitenkin myös pienille huomioida enemmän varaa, eli kasvuvaran lisäksi tilaa paksumpaa sukkaa varten, eli yhteensä  n1,5cm (-2 cm). Koska jalkaterä venyy kävellessä n. puoli senttiä ja turpoaa leveyttäkin päivän aikana, paras aika mitata jalka on iltapäivä tai ilta.

Jokapäiväisen jalkineen tulisi olla hengittävää materiaalia. Jalkojen kannalta parhaimpia kenkämateriaaleja ovat nahka ja kangas. Nahka hengittää ja mukautuu jalan mukaan. Kangas on myös hyvä materiaali kenkiin mutta sen  huono puoli on heikko kestävyys ja veden läpäiseminen.

Hyvä lasten kenkä on hieman joka suuntaan joustava ja pohja taipuisa.  Lapsen varpaille pitää olla tilaa. On myös hyvä että kengänpohja onn luistamaton. Kengän tulisi istua hyvin jalkaan ja olla mielellään nauhalliset tai tarrakiinnityksellä jotta on säätövaraa. Pienimmille lapsille nauhakiinnitys on parempi koska sillä tavoitetaan parempi istuvuus. Tarrakiinnitys on noussut suosioon viime vuosina, sen etuna on nopeus ja helppous ja lapselle itselle helppo.

Jalkineiden kohdalla pätee sama sääntö kuin kaiken muuhunkin; kun niistä pitää hyvää huolta ne säilyvät pitempään. Kengät olisi hyvä käsitellä kenkien värisellä hoitoaineella ja Suomen ilmastossa kosteutta ja likaa hylkivä suihkekin on paikallaan. Jos kengät ovat päässeet kastumaan, on hyvä ottaa pohjalliset pois ja antaa kenkien ja pohjallisten kuivua rauhassa, ei kuitenkaan kuumalla patterilla vaan  huoneenlämmössä tai lattialämmityksellä. Pikkujalat.fi verkkokaupassa on myytävänä myös kenkienhoitotuotteita, joten voit helposti tilata samaan pakettiin myös tilaamillesi kengille sopivat hoitotuotteet.
Mittaa lapsen jalkaterät mieluiten siten, että teippaat A 4 paperin päädyn lattiaan alkamaan jalkalistasta, lapsi seisomaan selkä seinää vasten ja kantapää tiukasti jalkalistaan. Aseta lapsen jalat kohtisuoraan seinästä varpaat itseäsi päin, paino jalalle tai varmista omalla kädellä painamalla varpaiden päältä niin että varmistat ettei varpaat ole kippurassa. Piirtäkää viiva pisimmän varpaan päähän paperille. Kun lapsi astuu sivuun, on helppo mitata jalkalistasta viivaan jolloin saadaan jalan mitta. Mittaus tulee suorittaa ns kovalla mitalla, eli viivoittimella tai rakennusmitalla,  ei pehmeällä mittanauhalla.
On myös mahdollista suorittaa mittaus niin että lapsi seisoo matalassa pahvilaatikossa/kenkälaatikossa ja kanta on laatikon seinämää vasten. Pääasia että kantapaää on jotain vasten mitattaessa. Kts kuvasarjaa alla:

Kengän kokonumeron lisäksi löydät sivuiltamme kunkin jalkineen kohdalla sisämitan senttimetreissä, joka on siis jalkineen sisämitta kantapäästä kengän kärkeen. Sen me olemme mitanneet erityisellä jalkinemitalla. Näin oikean kokoisen jalkineen tilaaminen on helppoa.! Tervetuloa ostoksille kauppaamme!
Laita viestiä pikkujalat@pikkujalat.fi mikäli kaipaat neuvoja. Kunkin tuotteen kohdalla on myös KYSY-painike josta klikkaamalla voi esittää kyselyjä juuri ko tuotteesta.