Ohjeet lapsen kengän koon mittaamiseen

Lapset ja tietenkin myös lasten jalat kasvavat nopeasti ja pyrähdyksittäin, mutta vaatteiden pitäisi silti olla aina hyvin istuvat ja mukavat päällä. Lapsen kengän koko voi mietityttää, sillä etenkin pieni lapsi ei välttämättä osaa vielä kertoa ovatko kengät liian pienet tai suuret.

Oikea kengän koko löytyy mittaamalla

Oikea kengän koko selviää, kun mittaatte lapsen jalkaterän pituuden säännöllisesti. Lapsen jalan kasvu on erittäin nopeaa alle 3-vuotiaana, ja silloin jalkaterä pitäisi mitata joka toinen kuukausi. Yli 3-vuotiaalta jalka olisi hyvä mitata neljä kertaa vuodessa, ja yli 6-vuotiaalta puolivuosittain. Koska jalkaterä venyy kävellessä noin puoli senttiä ja turpoaa leveyttäkin päivän aikana, paras aika mitata jalka on iltapäivä tai ilta.

Älä osta kenkää kokonumeron mukaan, vaan vertaa jalkaterän pituutta kengän sisäpituuteen.

PikkuJalkojen verkkokaupassa kengän kokonumeron lisäksi löydät kunkin jalkineen kohdalla sisämitan senttimetreissä, joka on siis jalkineen sisämitta kantapäästä kengän kärkeen. Sen me olemme mitanneet erityisellä jalkinemitalla. Näin oikean kokoisen jalkineen tilaaminen on helppoa!

Laita viestiä pikkujalat@pikkujalat.fi mikäli kaipaat neuvoja. Kunkin tuotteen kohdalla on myös KYSY-painike josta klikkaamalla voi esittää kyselyjä juuri ko tuotteesta (HUOM EDIT 2.4 .2022 KYSY -painike toistaiseksi poissa käytöstä kunnes saamme ohjelmistopäivityksen jälkeen taas toimintaan).

Miten mitataan lapsen jalka ja kengän koko?

  1. Teippaa A4 paperin pääty lattiaan alkamaan jalkalistasta.
  2. Aseta lapsi seisomaan selkä seinää vasten ja kantapää tiukasti jalkalistaan.
  3. Aseta lapsen jalat kohtisuoraan seinästä varpaat itseäsi päin, paino jalalle tai varmista omalla kädellä painamalla varpaiden päältä, niin että varmistat etteivät varpaat ole kippurassa.
  4. Piirrä viiva pisimmän varpaan päähän paperille.
  5. Kun lapsi astuu sivuun, on helppo mitata jalkalistasta pisimmän varpaan viivaan, jolloin saadaan jalan mitta.
Mittaus tulee suorittaa kovalla mitalla, eli viivoittimella tai rakennusmitalla, ei pehmeällä mittanauhalla. On myös mahdollista suorittaa mittaus niin, että lapsi seisoo matalassa pahvilaatikossa (esim. kenkälaatikossa) ja kantapää on laatikon seinämää vasten. Pääasia, että kantapaää on jotain vasten jalkaterää mitattaessa.

Kuinka paljon kasvuvaraa tarvitaan lasten kenkiin?

Lapsi ei osaa välttämättä itse ilmaista, että kenkä puristaa, koska kasvava jalkaterä on pehmeä ja hermoston kehitys kesken. Siksi sinun tulee huolehtia, että lasten kengissä on käynti- ja kasvuvaraa noin 15 millimetriä (= 1,5 cm).
  • Talvikenkiä ostaessa kannattaa huomioida myös sukkavara, eli talvikenkiin kannattaa ostovaiheessa jättää 1,5–2,0 cm:n vara.
  • Ensiaskeleita ottavalle lapselle riittää ensikenkiin usein n. 10–15 mm:n (= 1,0–1,5 cm) käynti- ja kasvuvara. Etenkin jos lapsella on hoikka jalka on vältettävä liian isoja kenkiä. On ensiarvoisen tärkeää, että ensiaskelkengät ovat istuvat eikä kenkään jää liian paljoa tilaa joka voisi haitata kävelemään opettelijaa.

Mikä on hyvä materiaali lapsen kenkiin?

Jokapäiväisen jalkineen tulisi olla hengittävää materiaalia. Jalkojen kannalta parhaimpia kenkämateriaaleja ovat nahka ja kangas. Nahka hengittää ja mukautuu jalan mukaan. Kangas on myös hyvä materiaali kenkiin, mutta sen  huono puoli on heikko kestävyys ja veden läpäiseminen.

Hyvä lasten kenkä on hieman joka suuntaan joustava ja pohja taipuisa. Lapsen varpaille pitää olla tilaa. On myös hyvä, että kengänpohja onn luistamaton. Kengän tulisi istua hyvin jalkaan ja olla mielellään nauhalliset tai tarrakiinnityksellä, jotta niissä on säätövaraa. Pienimmille lapsille nauhakiinnitys on parempi, koska sillä tavoitetaan parempi istuvuus. Tarrakiinnitys on noussut suosioon viime vuosina, sen etuna on nopeus ja helppous - lapsi itsekin pystyy vetämään tarrat kiinni.

Lisää kenkien käyttöikää oikealla hoidolla

Jalkineiden kohdalla pätee sama sääntö kuin kaiken muuhunkin: kun niistä pitää hyvää huolta, ne säilyvät pitempään. Kengät olisi hyvä käsitellä kenkien värisellä hoitoaineella ja Suomen ilmastossa kosteutta ja likaa hylkivä suihkekin on paikallaan. Jos kengät ovat päässeet kastumaan, on hyvä ottaa pohjalliset pois ja antaa kenkien ja pohjallisten kuivua rauhassa, ei kuitenkaan kuumalla patterilla vaan huoneenlämmössä tai lattialämmityksellä. Pikkujalat.fi verkkokaupassa on myytävänä myös kenkienhoitotuotteita, joten voit helposti tilata samaan pakettiin myös tilaamillesi kengille sopivat hoitotuotteet.