Lapsen kengän koko – ohjeet koon mittaamiseen

Lapset ja lasten jalat kasvavat nopeasti ja pyrähdyksittäin, mutta vaatteiden ja kenkien pitäisi silti olla aina hyvin istuvat ja mukavat päällä. Lapsen kengän koko voi mietityttää, sillä etenkään pieni lapsi ei välttämättä osaa vielä kertoa ovatko kengät liian pienet tai suuret.

Oikea lasten kengän koko löytyy mittaamalla

Oikea kengän koko selviää, kun mittaatte lapsen jalkaterän pituuden säännöllisesti. Lapsen jalan kasvu on erittäin nopeaa alle 3-vuotiaana, ja silloin jalkaterä pitäisi mitata joka toinen kuukausi. Yli 3-vuotiaalta jalka olisi hyvä mitata neljä kertaa vuodessa, ja yli 6-vuotiaalta puolivuosittain. Koska jalkaterä venyy kävellessä noin puoli senttiä ja turpoaa leveyttäkin päivän aikana, paras aika mitata jalka on iltapäivä tai ilta.

Älä osta kenkää kokonumeron mukaan, sillä kokonumerot saattavat vaihdella eri valmistajien kesken. Parhaiten oikean koon löytyy vertaamalla jalkaterän pituutta kengän sisäpituuteen. PikkuJalkojen verkkokaupassa kengän kokonumeron lisäksi löydät kunkin jalkineen kohdalla sisämitan senttimetreissä, joka on siis jalkineen sisämitta kantapäästä kengän kärkeen. Sen me olemme mitanneet erityisellä jalkinemitalla. Näin oikean kokoisen jalkineen tilaaminen on helppoa! 

Lisää vinkkejä lasten kengän valintaan voit katsoa täältä. Voit myös laittaa viestiä pikkujalat@pikkujalat.fi mikäli kaipaat neuvoja.

Miten mitataan lapsen jalka ja kengän koko?

  1. Teippaa A4 paperin pääty lattiaan alkamaan jalkalistasta.
  2. Aseta lapsi seisomaan selkä seinää vasten ja kantapää tiukasti jalkalistaan.
  3. Aseta lapsen jalat kohtisuoraan seinästä varpaat itseäsi päin, paino jalalle tai varmista omalla kädellä painamalla varpaiden päältä, niin että varmistat etteivät varpaat ole kippurassa.
  4. Piirrä viiva pisimmän varpaan päähän paperille.
  5. Kun lapsi astuu sivuun, on helppo mitata jalkalistasta pisimmän varpaan viivaan, jolloin saadaan jalan mitta.
Mittaus tulee suorittaa kovalla mitalla, eli viivoittimella tai rakennusmitalla, ei pehmeällä mittanauhalla. On myös mahdollista suorittaa mittaus niin, että lapsi seisoo matalassa pahvilaatikossa (esim. kenkälaatikossa) ja kantapää on laatikon seinämää vasten. Pääasia, että kantapaää on jotain vasten jalkaterää mitattaessa.

Mikä on sopiva kasvuvara lasten lasten kenkiin?

Lapsi ei osaa välttämättä itse ilmaista, että kenkä puristaa, koska kasvava jalkaterä on pehmeä ja hermoston kehitys kesken. Siksi sinun tulee huolehtia, että lasten kengissä on käynti- ja kasvuvaraa noin 15 millimetriä (= 1,5 cm).
  • Talvikenkiä ostaessa kannattaa huomioida myös sukkavara, eli talvikenkiin kannattaa ostovaiheessa jättää 1,5–2,0 cm:n vara.
  • Ensiaskeleita ottavalle lapselle riittää ensikenkiin usein n. 12–15 mm:n (= 1,2–1,5 cm) käynti- ja kasvuvara. Etenkin jos lapsella on hoikka jalka on vältettävä liian isoja kenkiä. On ensiarvoisen tärkeää, että ensiaskelkengät ovat istuvat eikä kenkään jää liian paljoa tilaa joka voisi haitata kävelemään opettelijaa.

Mikä on hyvä materiaali lapsen kenkiin?

Jokapäiväisen jalkineen tulisi olla hengittävää materiaalia. Jalkojen kannalta parhaimpia kenkämateriaaleja ovat nahka ja kangas. Nahka hengittää ja mukautuu jalan mukaan. Nahka on myös kestävä materiaali, joka kestää kovaa käyttöä. Kangas on myös hyvä materiaali kenkiin, etenkin jos kengät ovat tarkoitettu sisäkäyttöön tai kesäkengiksi. Kangas on kevyt ja hengittävä materiaali ja usein myös edullisempi kuin nahka. Pintamateriaalina kangas on kuitenkin kestävyydeltään heikompi kuin nahka ja se läpäisee vettä helpommin. 
 

Lisää kenkien käyttöikää oikealla hoidolla

Jalkineiden kohdalla pätee sama sääntö kuin kaiken muuhunkin: kun niistä pitää hyvää huolta, ne säilyvät pitempään. Sama pätee niin lasten kuin aikuistenkin kenkien kohdalla. Kengät olisi hyvä käsitellä kenkien värisellä hoitoaineella ja Suomen ilmastossa kosteutta ja likaa hylkivä suihkekin on paikallaan. Jos kengät ovat päässeet kastumaan, on hyvä ottaa pohjalliset pois ja antaa kenkien ja pohjallisten kuivua rauhassa, ei kuitenkaan kuumalla patterilla vaan huoneenlämmössä tai lattialämmityksellä. Pikkujalat.fi verkkokaupassa on myytävänä myös kenkienhoitotuotteita, joten voit helposti tilata samaan pakettiin myös tilaamillesi kengille sopivat hoitotuotteet.