Jalan mittausohje

LAPSEN JALAT JA KENKIEN VALINTA

Lapsen jalat kasvavat nopeasti ja pyrähdyksittäin, siksi jalkaterän pituus tulisi mitata säännöllisesti, jotta osaat valita oikean kokoiset kengät lapselle. Erittäin nopeaa lapsen jalan kasvu on alle 3-vuotiaana,ja silloin lapsen jalka pitäisi mitata joka toinen kuukausi. Yli 3-vuotiailtakin jalan koko olisi hyvä mitata neljä kertaa vuodessa ja yli 6-vuotiaalta puolivuosittain. Kenkää ei tulisi ostaa kokonumeron mukaan, vaan lapsen jalkaterä pitäisi aina mitata ja mittaa verrata kengän sisäpituuteen. 


Lapsi ei osaa välttämättä itse ilmaista, että kenkä puristaa, koska kasvava jalkaterä on pehmeä ja hermoston kehitys kesken. Siksi sinun tulee huolehtia, että lasten kengissä on käynti- ja kasvuvaraa n. 18 millimetriä (=1,8 cm). Talvikenkiä ostaessa kannattaa huomioida myös sukkavara, eli talvikenkiin kannattaa ostovaiheessa jättää 1,5 - 2,0 cm:n vara. Ensiaskeleita ottavalle lapselle riittää usein n. 10 mm:n (= 1,0 cm) käynti- ja kasvuvara, etenkin jos lapsella on hoikka jalka, muuten n.1-2 cm. On ensiarvoisen tärkeää, että ensiaskelkengät tukevat lapsen jalkaa eikä kenkään jää liikaa liikkumatilaa. Talvikenkiin tulee pienillekin jättää enemmän varaa, 1,5cm, kasvuvaran lisäksi paksumpaa sukkaa varten.  Koska jalkaterä venyy kävellessä n. puoli senttiä ja turpoaa leveyttäkin jopa sentin päivän aikana, paras aika mitata jalka on iltapäivä tai ilta.

Jokapäiväisen jalkineen tulisi olla hengittävää materiaalia. Jalkojenkannalta parhaimpia kenkämateriaaleja ovat nahka ja kangas. Kankaan huono puoli on heikko kestävyys. Nahka puolestaan hengittää ja mukautuu jalan mukaan.

Hyvä lasten kenkä on hieman joka suuntaan joustava ja pohja taipuu päkiän kohdalta. Jalkineen rakenteen tulisi olla tukea antava ja pohja luistamaton. Kengän tulisi istua hyvin jalkaan ja olla mielellään nauhalliset tai tarrakiinnityksellä jotta on säätövaraa. Pienimmille lapsille nauhakiinnitys on parempi, mutta tarrakiinnitys on suosittu myös, sen etuna on nopeus ja kätevyys.
 

Jalkineiden kohdalla pätee sama sääntö kuin kaiken muuhunkin; kun niistä pitää hyvää huolta ne säilyvät pitempään. Kengät olisi hyvä käsitellä kenkien värisellä hoitoaineella ja Suomen ilmastossa kosteutta ja likaa hylkivä suihkekin on paikallaan. Jos kengät ovat päässeet kastumaan, on hyvä ottaa pohjalliset pois ja antaa kenkien ja pohjallisten kuivua rauhassa, ei kuitenkaan patterilla tms. vaan aivan huoneenlämmössä. Pikkujalat.fi verkkokaupassa on myytävänä myös kenkienhoitotuotteita, joten voit helposti tilata samaan pakettiin myös tilaamillesi kengille sopivat hoitotuotteet. Löydät ne KENKIEN HOITOTUOTTEET –kategoriasta!

Mittaa lapsen jalkaterät mieluiten siten, että teippaat A 4 paperin päädyn lattiaan alkamaan jalkalistasta, lapsi seisomaan selkä seinää vasten ja kantapää tiukasti jalkalistaan. Aseta lapsen jalat kohtisuoraan seinästä varpaat itseäsi päin, paino jalalle tai varmista omalla kädellä painamalla varpaiden päältä niin että varmistat ettei varpaat ole kippurassa. Piirtäkää viiva pisimmän varpaan päähän paperille. Kun lapsi astuu sivuun, on helppo mitata jalkalistasta viivaan jolloin saadaan jalan mitta. Mittaus tulee suorittaa ns kovalla mitalla, eli viivoittimella tai rakennusmitalla,  ei pehmeällä mittanauhalla.

Kengän kokonumeron lisäksi löydät sivuiltamme kunkin jalkineen kohdalla sisämitan senttimetreissä, joka on siis jalkineen sisämitta kantapäästä kengän kärkeen. Sen me olemme mitanneet erityisellä jalkinemitalla. Näin oikean kokoisen jalkineen tilaaminen on helppoa.! Tervetuloa ostoksille kauppaamme!
Laita viestiä pikkujalat@pikkujalat.fi mikäli kaipaat neuvoja. Kunkin tuotteen kohdalla on myös KYSY-painike josta klikkaamalla voi esittää kyselyjä juuri ko tuotteesta.