Lasten jalat

LAPSEN JALAT JA KENKIEN VALINTA

Lapsen jalat kasvavat nopeasti ja pyrähdyksittäin, siksi jalkaterän pituus tulisi mitata säännöllisesti, jotta osaat valita oikean kokoiset kengät lapselle. Erittäin nopeaa lapsen jalan kasvu on alle 3-vuotiaana,ja silloin lapsen jalka pitäisi mitata joka toinen kuukausi. Yli 3-vuotiailtakin jalan koko olisi hyvä mitata neljä kertaa vuodessa ja yli 6-vuotiaalta puolivuosittain. Kenkää ei tulisi ostaa kokonumeron mukaan, vaan lapsen jalkaterä pitäisi aina mitata ja mittaa verrata kengän sisäpituuteen. 

Lapsi ei osaa välttämättä itse ilmaista, että kenkä puristaa, koska kasvava jalkaterä on pehmeä ja hermoston kehitys kesken. Siksi sinun tulee huolehtia, että lasten kengissä on käynti- ja kasvuvaraa n. 15 millimetriä (=1,5 cm). Talvikenkiä ostaessa kannattaa huomioida myös sukkavara, eli talvikenkiin kannattaa ostovaiheessa jättää 1,5 - 2,0 cm:n vara. Ensiaskeleita ottavalle lapselle riittää n. 10 mm:n (= 1,0 cm) käynti- ja kasvuvara, koska on ensiarvoisen tärkeää, että ensiaskelkengät tukevat lapsen jalkaa eikä kenkään jää liikaa liikkumatilaa. Talvikenkiin tulee pienillekin jättää enemmän varaa, 1,5cm, paksumpaa sukkaa varten. Tämän verran tilaa pitäisi jäädä sisäpohjallisessa pisimmän varpaan eteen. Koska jalkaterä venyy kävellessä n. puoli senttiä ja turpoaa leveyttäkin jopa sentin päivän aikana, paras aika mitata jalka on iltapäivä tai ilta.

Jokapäiväisen jalkineen tulisi olla hengittävää materiaalia. Jalkojenkannalta parhaimpia kenkämateriaaleja ovat nahka ja kangas. Kankaan huono puoli on heikko kestävyys. Nahka puolestaan hengittää ja mukautuu jalan mukaan.

Hyvä lasten kenkä on hieman joka suuntaan joustava ja pohja taipuu päkiän kohdalta. Jalkineen rakenteen tulisi olla tukea antava ja pohja luistamaton. Kengän tulisi istua hyvin jalkaan ja olla mielellään nauhalliset tai tarrakiinnityksellä. Pienimmille lapsille nauhakiinnityson parempi. Tarrakiinnityksen etuna on nopeus ja kätevyys.

Jalkineiden kohdalla pätee sama sääntö kuin kaiken muuhunkin; kun niistä pitää hyvää huolta ne säilyvät pitempään. Kengät olisi hyvä käsitellä kenkien värisellä hoitoaineella ja Suomen ilmastossa kosteutta ja likaa hylkivä suihkekin on paikallaan. Jos kengät ovat päässeet kastumaan, on hyvä ottaa pohjalliset pois ja antaa kenkien ja pohjallisten kuivua rauhassa, ei kuitenkaan patterilla tms. vaan aivan huoneenlämmössä. Pikkujalat.fi verkkokaupassa on myytävänä myös kenkienhoitotuotteita, joten voit helposti tilata samaan pakettiin myös tilaamillesi kengille sopivat hoitotuotteet. Löydät ne KENKIEN HOITOTUOTTEET –kategoriasta!

Jotta lapsen jalan koon mittaaminen olisi sinulle helppoa, olemme tehneet jalkamitan jonka voit tulostaa klikkaamalla alla olevaa linkkiä.

JALKAMALLI


Aseta malli lattialle ja laita lapsi seisomaan sen päälle niin, että hänen kantapäänsä on jalkamallin alaviivalla. Merkitse pisimmän varpaan kohta malliin. Katso taulukosta jalan mitta. Voit halutessasi tarkistaa mitan jalkamallista vielä viivoittimella. Muistathan lisätä mittaan n. 1,5 cm:n käyntivaraa kenkiä tilatessasi!

Kengän kokonumeron lisäksi löydät sivuiltamme kunkin jalkineen kohdalla sisämitan senttimetreissä, joka on siis jalkineen sisämitta kantapäästä kengän kärkeen. Näin oikean kokoisen jalkineen tilaaminen on helppoa.