Lasten kenkien valinta – katso vinkit!

Pieni lapsi ei osaa välttämättä kertoa miltä kenkä tuntuu jalassa, sillä lapsen jalka on kudoksiltaan vielä pehmeä, eikä hermosto ole vielä täysin kehittynyt. Jotta lasten kenkien valinta ei tuntuisi liian hankalalta, kannattaa tukeutua ammattilaisen apuun tai vähintäänkin tutustua tähän tekstiin. Saat vinkkejä millaiset ovat hyvät kengät taaperolle tai milloin vauvalla tulisi hankkia kengät.   

Milloin vauvalle kengät? 

Aivan pieni vauva ei kenkiä vielä tarvitse, vaan kenkien sijaan vauvalle voi hankkia vauvatossut, jotka suojaavat vauvan jalkoja esimerkiksi kylmältä. Vauvatossut ovat kevyet ja niissä on tavallisimmin ohut ulkopohja. Tällaiset pehmeistä materiaaleista valmistetut tossut mahdollistavat vauvan jalkojen ja varpaiden vapaan liikkumisen.  

Kun vauva alkaa kävelemään itsenäisesti, on tavallisimmin myös ensiaskelkenkien aika. Tämä vaihtelee lapsesta riippuen, mutta tyypillisesti vauvalla hankitaan kengät, kun ensimmäisiä askelia aletaan ottamaan 9–18 kuukauden iässä. Kävelemään opettelevan lapsen jalan sisäkaari ei ole vielä kehittynyt, vaan jalka on ns. lattajalka. Parhaiten jalan kehittymistä voidaan tukea laadukkaiden lasten kenkien avulla, joissa jalan lihakset pääsevät tekemään töitä.  

Vauvan kengän koko selviää vertaamalla jalkaterän pituutta kengän sisäpituuteen. Kenkä ei saa painaa tai hangata vauvan jalkaa.   

Millaiset ovat hyvät kengät taaperolle?   

Terveen jalkakehityksen tukemiseksi on tärkeää hankkia hyvät kengät taaperolle. Kenkien tulee olla juuri oikean kokoiset, ei liian pienet eikä liian isot. Liian pienet kengät voivat puristaa ja aiheuttaa epämukavuutta, liian isoissa kengissä jalka pääsee liikkumaan liikaa kengät sisällä.  

Taapero ei vielä osaa kertoa miltä kenkä tuntuu jalassa ja siksi taaperon kengän koko selviääkin yleensä vain mittaamalla. Mittaaminen on hyvä tehdä paperin ja kynän avulla. Tutustu lapsen jalan mittaamista helpottaviin mittausohjeisiin

Hyvä taaperon kenkä on myös riittävän joustava, jotta jalka voi liikkua luonnollisesti. Luonnollinen askellus vahvistaa jalan lihaksia ja auttaa jalkaa kehittymään oikealla tavalla, välttäen jalan virheasentojen syntymistä. Esimerkiksi lasten paljasjalkakengät soveltuvat ensiaskelkengiksi, sillä niissä on pehmeä ja taipuisa pohja, joka mukautuu lapsen askeliin.  

Hyvät lasten kengät joustavat eivätkä purista 

Kun lapselle tulee enemmän ikää ja kävelemisen lisäksi liikkumiseen tulee mukaan jo juoksuaskeleita, vaaditaan kengiltä uusia ominaisuuksia. Lasten tasapainojärjestelmän ja jalkojen kehittymistä tukevat erityisesti paljasjalkakengät, joiden rakenne edistää jalan pienimpienkin lihasten vahvistumista.  

Hyvät lasten kengät ovat joustavat ja tukevat lapsen jalan luonnollista liikkumista. Hyvät lasten kengät eivät myöskään purista tai hankaa lapsen jalkaa, vaan niissä on tarpeeksi tilaa varpaille. Kengänpohjan tulisi olla taipuisa ja luistamaton. Lisäksi lasten kengissä oikea koko on erityisen tärkeä, jotta kenkä istuu hyvin jalkaan. Nauhalliset ja tarrakiinnitteiset kengät ovat lapsille erinomaisia, sillä niissä on säätövaraa. Pienimmille lapsille nauhakiinnitys on parempi, koska sillä tavoitetaan parempi istuvuus. Tarrakiinnitys on noussut suosioon viime vuosina, sen etuna on nopeus ja helppous - lapsi itsekin pystyy vetämään tarrat kiinni. 

Kenkien asiantuntijat auttavat lasten kenkien valinnassa 

Lasten kenkien laatuun kannattaa panostaa, jotta lapsen jalka voi kehittyä parhaalla mahdollisella tavalla. Kenkävalikoima saattaa hämmentää, sillä lapsille on tarjolla paljon erilaisia kenkiä, kuten lasten sandaaleita, kumisaappaita, välikausikenkiä, juhlakenkiä ja lenkkareita. Luotettavat kenkien asiantuntijat auttavat mielellään lasten kenkien valinnassa – ota rohkeasti yhteyttä!