Luonnollista tukea askellukselle – paljasjalkakenkien hyödyt

Mikä tekee paljasjalkakengistä erinomaisia? Paljasjalkakenkien suunnittelussa ja valmistuksessa on huomioitu jalan luonnollinen liikkuminen, jotta jalkojen – ja erityisesti jalkapohjien – lihakset saavat työskennellä ilman tavallisten kenkien jäykkää tukirakennetta. Jalkojen lihasten vahvistuminen ja liikkuvuuden lisääntyminen ehkäisee muita kehon vaivoja. Paljasjalkakengät soveltuvat kaikille perusterveille, kunhan totuttelu kenkiin tehdään maltillisesti. Erityisesti lapset, joiden jalat sekä kehon tasapainojärjestelmä on vielä kehittymässä, hyötyvät lasten paljasjalkakenkien eduista jo varhaisessa vaiheessa. 

Paljasjalkakengät tukevat jalan luonnollista liikkumista 

Jalan luonnollinen liikkuminen on paljasjalkakenkien yksi merkittävimmistä hyödyistä. Perinteiset kengät voivat usein rajoittaa varpaiden ja jalkapohjan liikkuvuutta, mutta paljasjalkakengät sallivat varpaiden levittäytymisen ja taipumisen luonnolliseen asentoon. Lisäksi paljasjalkakengät tarjoavat paremman maakosketuksen ja tuntuman alustaan. Tämä parantaa tasapainoa, jalan proprioseptiikkaa eli asentotuntoa sekä koordinaatiota.  Kun jalat ovat ns. suorassa yhteydessä maahan, on askellus luonnollista ja jalat voivat reagoida herkemmin erilaisiin pintoihin. Tämä vahvistaa jalkapohjan lihaksia ja nivelten joustavuutta, ja sitä kautta koko kehon hyvinvointia.  

Paljasjalkakenkien haitat 

Vaikka paljasjalkakengillä onkin useita etuja, eivät ne sovellu jokaiselle kaikkiin käyttötarkoituksiin. Jotkut käyttäjät saattavat kokea alkuvaiheessa epämukavuutta tai jalkakipua, kun jalat totuttelevat uuteen tapaan liikkua. Paljasjalkakengät voivat altistaa myös iskuvammoille, joten välttämättä niitä ei kannata käyttää aivan kaikenlaisessa maastossa, kuten terävällä kivikolla kävellessä tai juoksulenkillä asfaltilla. Koska paljaskengissä ei ole iskunvaimennusta, on esimerkiksi kovalla alustalla juoksemiseen hyvä hankkia kengät, joissa on hieman paksumpi ja iskuja vaimentava pohja.  

On hyvä muistaa, että käytti paljasjalkakenkiä millaisessa maastossa hyvänsä, vaatii niiden käyttö asteittaista sopeutumista ja oman kehon kuuntelua. Paras tapa totutella paljasjalkakenkiin on käyttää niitä aluksi pieniä aikoja kerrallaan, lisäten hiljalleen käyttöaikaa ja totuttelua erilaisiin pintoihin.  

Paljasjalkakengät ja vaivaisenluu – soveltuuko paljasjalkakengät vaivaisenluusta kärsiville? 

Paljasjalkakengillä voi olla positiivinen vaikutus myös tiettyihin jalkaongelmiin. Vaivaisenluu on tila, jossa iso varvas kääntyy muita varpaita kohti, aiheuttaen kyhmyn jalkaterän sisäsyrjään. Tämä aiheuttaa usein kipua ja epämukavuutta. Vaivaisenluu voi johtua useista tekijöistä, kuten perinnöllisistä taipumuksista, nivelten rasituksesta tai epäsopivista kengistä. Perinteiset kengät, erityisesti kapeat ja korkokenkämäiset kengät, voivat puristaa varpaita yhteen ja pahentaa vaivaisenluun oireita.  

Vaivaisenluusta kärsivät hyötyvätkin usein paljasjalkakengistä, sillä ne mahdollistavat varpaiden luonnollisen levittäytymisen ja liikkumisen, mikä voi vähentää painetta ja epämukavuutta. Lisäksi paljasjalkakenkien pehmeä pohja ja tasaisinen maakosketus vähentää jalkaterän kaaren kuormitusta ja sitä kautta painetta päkiälle ja vaivaisenluulle.  

On kuitenkin tärkeää huomata, että jokainen vaivaisenluu on yksilöllinen, ja paljasjalkakenkien soveltuvuus vaihtelee henkilöittäin. Mikäli sinulla on vaivaisenluu, on suositeltavaa konsultoida lääkäriä tai jalkaterapeuttia ennen paljasjalkakenkien käyttöä. Heiltä saat henkilökohtaista neuvontaa tilanteeseesi sopivista kengistä ja harjoitteista. 

Käykö paljasjalkakengät lättäjaloille?  

Jalkaa, jossa jalkaterän kaari on madaltunut tai puuttuu kokonaan, kutsutaan usein lättäjalaksi. Lättäjalka johtuu tavallisimmin jalkaterän ja nilkan virheasennosta ja se voi aiheuttaa kiputiloja esimerkiksi polviin. Paljasjalkakenkien joustava pohja ja leveä lesti on omiaan myös lättäjalkaiselle, sillä varpaiden vapaa liikkuvuus ja maatuntuma parantavat jalkaterän lihaksia – myös niitä, jotka tukevat jalkaterän kaarta. Paljasjalkakenkien käyttö vahvistaa myös nilkkojen lihaksia, vähentäen myös nilkkojen virheasentoja. 

Vaikuttaako ylipaino paljasjalkakenkien käyttöön?  

Ylipainoinen voi käyttää paljasjalkakenkiä, mutta suositeltavaa on keskustella lääkärin tai terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen paljasjalkakenkien käytön aloittamista. Ylipainoisella saattaa olla ylikuormittuneet nivelet ja ammattilainen pystyy arvioimaan aiheuttaako kenkien käyttö ylipainoisen nivelille liikaa lisäkuormitusta. Lisäksi on tärkeää ottaa huomioon, että siirtyminen paljasjalkakenkiin tulisi tapahtua asteittain, jotta jaloilla on aikaa sopeutua uuteen kävelytapaan ja kenkien tarjoamaan tukeen. Paljasjalkakengät eivät sovellut ylipainoiselle jatkuvaan käyttöön, mutta silloin tällöin käytettynäkin ne edistävät luonnollista askellusta ja vahvistavat jalkapohjien ja nilkkojen lihaksia. 

Paljasjalkakengät ja polvikipu   

Monet toiminnalliset polvivaivat voivat johtua jalkaterän virheellisestä asennosta. Paljasjalkakenkien mahdollistama luonnollinen askellus edistää tasapainon paranemista sekä jalkapohjan lihasten vahvistumista. Vahvat jalkapohjat lihakset jakavat painon tasaisemmin jaloille ja vähentää näin polven kuormitusta. Useat paljasjalkakenkien käyttäjät ovatkin todenneet, että perinteisten kenkien vaihto paljasjalkakengiksi on helpottanut useita tuki- ja liikuntaelinvaivoja.  

On kuitenkin tärkeää huomata, että jokainen yksilö on erilainen, ja paljasjalkakenkien vaikutus polvikipuun voi vaihdella. Takuuta ei polvivaivojen paranemiseen paljasjalkakenkien avulla ei voi taata, mutta ehdottomasti jalkapohjan lihasten vahvistamisella voi olla myönteisiä vaikutuksia jalkojen virheasentoihin ja niistä aiheutuviin polvikipuihin.  

Ennen kuin aloitat paljasjalkakenkien käytön, on suositeltavaa keskustella asiasta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. He pystyvät tarjoamaan yksilöllistä neuvontaa ja arvioida, ovatko paljasjalkakengät sopiva vaihtoehto tilanteeseesi. 

Aloita tutustuminen paljasjalkakenkiin hankkimalla ne asiantuntevalta myyjältä 

Paljasjalkakengät eivät sovellu kaikille jokapäiväiseen käyttöön, mutta säännöllisesti käytettynä vähäisenkin käytön uskotaan olevan hyödyllistä. Juuri sinulle oikeanlaisten paljasjalkakenkien valintaan voi kysyä apua myös paljasjalkakenkien asiantuntijoilta